اوبونتوي جديد از راه رسيد
توسعه‌دهندگان پروژه اوبونتو نگارش نهایی 04/12 را عرضه کردند. این نگارش که پانگولین دقیق (Precise Pangolin) نام دارد، با تغییرات ظاهری و فنی زیادی مواجه شده است.اوبونتو هر 6 ماه نسخه جدیدی از این توزیع لینوکسی عرضه می‌کند. اوبونتو از سال 2004 تاکنون موفق‌شده مخاطبان بسیاری جذب كند و به محبوب‌ترین توزیع لینوکسی بدل شود. این توزیع هم‌اکنون از سرورها و سیستم‌های موبایل و embedded نیز پشتیبانی می‌کند.این توزیع، LTS است، به این معنا که به‌روزرسانی‌های امنیتی و پایداری سیستم به‌مدت 2سال برای آن عرضه خواهد شد. نگارش‌های معمول اوبونتویی تنها مدت 18 ماه پشتیبانی امنیتی خواهد شد.

قابلیت‌های اوبونتو 04/12

سال 2011، اوبونتو دو عرضه داشت که زمينه حرکت بزرگ‌تری را فراهم كردند و آن هم رابط کاربری کانونیکال (Unity) بود. یونیتی برای نخستین بار در نسخه 04/11 معرفی شد و بسیاری از مشکلات آن در نگارش 10/11 برطرف شد.مهم‌ترین تغییر در یونیتی جدید، اضافه شدن داشبورد آن است. داشبورد، رابط کاربری جدیدی است که کاربران پیشرفته می‌توانند بسادگی از طریق کیبورد آن را کنترل کنند. تمام بخش‌های منو در یک برنامه به‌کار گرفته شده و سیستم جستجوی داخلی آن نیز بهبود یافته است. وقتی کاربر داشبورد را فعال و تایپ‌کردن را آغاز می‌کند، سیستم ‌بخش‌های منوی مرتبط با عبارت او را نشان می‌دهد. سپس کاربر می‌تواند گزینه مورد نظر خود را انتخاب کند.همچنین ارنج نرم‌افزارهای به‌کار رفته در این نسخه کمی تغییر کرده است. یکی از مهم‌ترین تغییرات حذف بنشی (Banshee) از فهرست این نرم‌افزارهاست و اوبونتو دوباره یار قدیمی خود Rhythmbox‌ را انتخاب کرده است. علت اصلی این کار، تیره شدن رابطه کانونیکال با جامعه نرم‌افزاری بنشی بود. این شرکت بدون هماهنگی تصمیم گرفت کد پلاگین فروشگاه موسیقی آمازون را تغییر دهد. ریتم‌باکس البته هنگام اجرا روی سیستم‌های مبتنی بر ARM، بازدهی بهتری دارد؛ استفاده از نسخه جدید LibreOffice، نرم‌افزارهای مدیریتی سرویس اشتراک فایل Ubuntu One و مرکز نرم‌افزاری بهتری که این توزیع به آن مجهز شده است. همچنین همخوانی این نگارش با ترک‌پدها بهتر شده است.علاوه بر نسخه اصلی این توزیع، نگارش‌های مبتنی بر LXDE و KDE اوبونتو نیز همزمان منتشر شده است. گفتنی است، نگارش مبتنی بر KDE اوبونتو 04/12 نخستین نگارشی است که رسما توسط کانونیکال پشتیبانی می‌شود.علاوه بر پشتیبانی از معماری‌های سخت‌افزاری 32 بیت و 64 بیت، اوبونتو در محیط‌های ARM، پردازنده‌های OMAP3 و OMAP4 نیز فعال است.

5 ‌سال پشتیبانی سازمانی

برای نخستین بار در تاریخ عرضه اوبونتو، نگارش 04/12 این سیستم عامل به‌مدت 5 سال پشتیبانی خواهد شد. استیو جورج، معاون بخش ارتباطات و محصولات کانونیکال، در مصاحبه‌ای با Internetnews.com گفت: «در اوبونتوی 04/10 تنها 3 سال پشتیبانی برای محیط دسکتاپ داشتیم، در نگارش 04/12 به‌دلیل درخواست‌های مشتریانمان، پشتیبانی را از 3 ‌سال به 5 سال افزایش دادیم. این تصمیم به این دلیل بود که معمولا شرکت‌ها هر 3 ‌سال یکبار سیستم‌های سخت‌افزاری خود را ارتقا می‌دهند؛ اما از آنجا که خود این مساله حدود یک سال به‌طول می‌انجامد، پشتیبانی را یک‌سال دیگر افزایش دادیم.»

اجرای بهتر نرم‌افزارهای غیرلینوکسی

در نگارش 04/12 اجرای نرم‌افزارهای غیرلینوکسی ساده‌تر شده‌ است؛ چرا که فناوری‌های VMWare، Citrix و Microsoft Remote Desktop همگی در این توزیع پشتیبانی شده‌اند. تا پیش از این، مثلا برای دسترسی به یک نرم‌افزار روی سرور، کاربران باید به خود سرور وصل می‌شدند؛ اما در نگارش جدید، تنها روی آیکون نرم‌افزار کلیک می‌شود و برنامه ویندوزی آن درون سیستم‌عامل باز خواهد شد.

بعد از نصب چه کنیم؟

هنگام نصب این سیستم عامل می‌توان همه به‌روزرسانی‌ها را به‌صورت خودکار (اگر به اینترنت وصل باشید) انجام داد. اگر این بخش را رد کردید، بعدا باید مخازن سیستم خود را ارتقا دهید.برای این‌کار به بخش Additional Drivers بروید تا درایورهای سخت‌افزاری منبع‌بسته (که توسط کانونیکال تولید نشده و خود شرکت تولیدکننده آنها را توسعه داده است) نصب کنید.همچنین به Ubuntu Software Center بروید و بسته Ubuntu Restricted Extras را انتخاب و نصب کنید. این بسته شامل فلش، جاوا و پخش MP3 می‌شود.همچنین برای پخش صحیح دی‌وی‌دی‌ها، ترمینال را باز کنید و عبارت‌های زیر را در آن بنويسید:

sudo apt-get install libdvdread4
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

برای فعال کردن بخش‌های Systray یا Notification Area (که در یونیتی غیرفعال شده است) از مرکز نرم‌افزاری اوبونتو، بسته dconf-editor‌ را نصب و اجرا کنید. حالا کافی است به مسیر زیر بروید:‌

Desktop » Unity » Panel

و مقدار جدیدی با عنوان all در آن ایجاد کنید. برای اعمال تغییرات باید یک بار از سیستم log out و دوباره لاگین کنید. اگر اوبونتوی شما در حال اجرای یونیتی 2بعدی است، می‌توانید با اجرای این دستور متوجه شوید که سیستم‌تان از یونیتی 3بعدی پشتیبانی می‌کند یا خیر:

/usr/lib/nux/unity_support_test -p

علاوه بر اینها، اگر می‌خواهید اوبونتو همانند ویندوز همه فایل‌ها را بشناسد و ... بهتر است مخازن Medibuntu را به آن اضافه کنید. Medibuntu مخفف عبارت مالتی‌مدیا، سرگرمی و حواس‌پرتی‌ها در اوبونتو است. مدیبونتو مخزنی از بسته‌هاست که به‌دلایل قانونی نمی‌تواند در اوبونتو به‌صورت پیشفرض قرار بگیرد (کپی‌رایت، مجوز، اختراع دیگران و ...) این مخازن را می‌توان با اجرای دستورات زیر در ترمینال نصب كرد و به‌کار گرفت:

sudo -E wget --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list && sudo apt-get --quiet update && sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get --quiet update

sudo apt-get install app-install-data-medibuntu apport-hooks-medibuntu

اجرا و نصب برنامه‌های گنوم 4‌/‌3 در اوبونتو بدون آن‌که خود گنوم شل را نصب کنید، با کمک دستور زیر ممکن است:‌

sudo apt-get install epiphany-browser gnome-documents gnome-contacts

همچنین برای نصب گنوم شل می‌توان از اين دستور استفاده کرد:‌

sudo apt-get install gnome-shell

گفتني است تمام کامپوننت‌های گنوم شل 4‌/‌3 در اوبونتوی 04/12 به‌روز نشده‌ است. اجرای دستور زیر مولفه‌های گنوم شل 4‌/‌3 را به‌روز خواهد کرد؛ اما این بسته‌ها ممکن است به سیستم آسیب بزند، بنابراین اگر واقعا به‌نسخه‌های ارتقا یافته نیاز دارید، آنها را اجرا کنید:

sudo add-apt-repository ppa:ricotz/testing 

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

اگر هم به رابط قدیمی گنوم علاقه‌مندید، می‌توانيد این رابط دوست‌داشتنی را از طریق دستور زیر نصب کنید:‌

sudo apt-get install gnome-session-fallback

کاربران لینوکس‌مینت هم می‌توانند رابط کاربری این توزیع محبوب را از طریق دستور زیر روی اوبونتو نصب کنند:‌

sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable

sudo apt-get update

sudo apt-get install cinnamon


 





تاريخ : سه شنبه 19 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |